General English (CDS Solved Paper-II)

Please share!

General English CDS Solved Paper II: 2005

(ANTONYMS)

Directions (For the 20 items which follows): Each of the following twenty items consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is furthest in meaning to the word in capital letters.

1. NIGGARD
(a) Dissuasion 
(b) Liberal
(c) Suspicious 
(d) Religious

2. EXCRUCIATING
(a) Costly 
(b) Cheap
(c) Soothing 
(d) Indifference

3. VOLUBLE
(a) Miniature 
(b) Reticent
(c) Aggressive 
(d) Elusive

4. TERSE
(a) Detail 
(b) Simple
(c) Honest 
(d) Oscillating

5. PREVARICATE
(a) Congenital 
(b) Timid
(c) Dissent 
(d) Forthright

6. IMBECILE
(a) Rare 
(b) Wise
(c) Easily available 
(d) Fertile

7. DELECTATION
(a) Vexation 
(b) Hurry
(c) Worry 
(d) Pungent

8. CONSANGUINE
(a) Cheerful 
(b) Modern
(c) Unrelated 
(d) Exotic

9. TEDIUM
(a) Denial 
(b) Dissent
(c) Delight 
(d) Sourness

10. DESULTORY
(a) Methodical 
(b) Facile
(c) Handsome 
(d) Adventurous

11. ANTITHESIS
(a) Congruity 
(b) Comical
(c) Scholarly 
(d) Rural

12. PREFERMENT
(a) Demotion 
(b) Dislike
(c) Co-operation 
(d) Hostility

13. SCANTY
(a) Compulsion 
(b) Concurring
(c) Astonishment 
(d) Surfeit

14. PROVISO
(a) Demotion 
(b) Unconditional
(c) Shortage of supply
(d) Preposterous

15. INSUPERABLE
(a) Appropriate 
(b) Surmountable
(c) Common 
(d) Parsimonious

16. REMISS
(a) Careful 
(b) Extravagant
(c) Quarrelsome 
(d) Excited

17. INDOLENT
(a) Skilful 
(b) Lively
(c) Knowledgeable 
(d) Honest

18. DISMEMBER
(a) Unite 
(b) Expel
(c) Oblige 
(d) Search

19. ACCRETION
(a) Speculation 
(b) Disagreement
(c) Diminishment 
(d) Commotion

20. COVETED
(a) Spare 
(b) Imported
(c) Unwanted 
(d) Incontrovertible

Answers: 1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (a) 11. (a) 12. (a) 13. (d) 14. (b) 15. (b) 16. (a) 17. (b) 18. (a) 19. (c) 20. (c)

Leave a Comment

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

EduInfoshare will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.