Important Quiz on Coronavirus

         

  

 

1.Which animal Are Suspected as a Potential Coronavirus Host?
 Ans:-Pangolins.  

2.Where are  sources of the coronavirus epidemic in World?

Ans:- China.

3. What are Two other most famous diesese outbreak in world ?

Ans:- (a)SARS in China in 2003

            (b)MERS
in Saudi Arabia in 2012

4.What are bat borne viruses?

A bat-borne virus is any virus whose primary reservoir is any species of bat. Bat-borne viruses are among the most important of the emerging viruses.Five types of viruses are:-

   4.1Coronaviruses

   4.2Rabies virus (family Rhabdoviridae, genus Lyssavirus)

   4.3Hantaviruses      

   4.4Henipaviruses

   4.5Filoviruse

5.What is bird flue?

Ans:- Bird flu is caused by a type of influenza virus that rarely infects humans. More than a dozen types of bird flu have been identified, including the two strains that have most recently infected humans — H5N1 and H7N9

6.What is swine flue?

Ans:- Swine flu is caused by a strain of influenza virus that usually only infects pigs. Unlike typhus, which can be transmitted by lice or ticks, transmission usually occurs from person to person, not animal to person. You can’t catch swine flu from eating properly cooked pork products.Swine flue is caused by H1N1 viruses.

7.What is Nipah virus?

Ans:-Nipah virus (NiV) infection is caused by a virus, that is named after the Malaysian village where it was first discovered.The NiV is highly contagious among pigs and spreads by coughing. Transmission of disease can occur- After direct contact with infected bats, infected pigs.

8.What is Ebola virus?

Ans:- Ebola is a rare but deadly virus that causes fever, body aches, and diarrhea, and sometimes bleeding inside and outside the body. As the virus spreads through the body, it damages the immune system and organs. Ultimately, it causes levels of blood-clotting cells to drop. This leads to severe, uncontrollable bleeding. Ebola virus was first discovered in 1976 near the Ebola River in the Democratic Republic of Congo.

9.What is the full form of AIDS?

Ans:-AIDS= acquired immunodeficiency syndrome.

10.What is AIDS?

Ans:- AIDS refers to acquired immunodeficiency syndrome. With this condition, the immune system is weakened due to HIV that’s typically gone untreated for many years. If HIV is found and treated early with antiretroviral therapy, a person will usually not develop AIDS

Leave a Comment