Magadha Empire GK

Please share!

Q1. In ancient times which Indian city was known as Avantika?
प्राचीन काल में कौन सा भारतीय शहर अवंतिका के नाम से जाना जाता था? 
(a) Ayodhya/अयोध्या
(b) Patna/पटना
(c) Bhopal/भोपाल
(d) Ujjain/उज्जैन

Ans.(d)

Q2. King Kharvela was the greatest ruler of?
राजा खरावेला किस राजवंश का महान शासक था?
(a) Maurya Dynasty/ मौर्य राजवंश
(b) Gupta Dynasty/गुप्ता राजवंश
(c) Chedi Dynasty / चेडी राजवंश
(d) Kushan Dynasty/ कुशन राजवंश

Ans.(c)


Q3. Which ruler murdered his father, Bimbisara to ascend the throne?
किस शासक ने सिंहासन के लिए अपने पिता बिंबिसारा की हत्या कर दी थी?
(a) Ashoka /अशोका
(b) Ajatshatru/अजातशत्रु
(c) Kanishka /कनिष्क
(d) Simukha/सिमुखा

Ans.(b)

Q4. Elephants first used in wars by which kingdom in India?
भारत के किस साम्राज्य द्वारा युद्धों में हाथियों का पहली बार प्रयोग किया गया था?
(a) Kosala / कोसल
(b) Magadha/ मगध
(c) Champa / चंपा
(d) Avanti/ अवंती

Ans.(b)

Q5. Whose army did Alexander the Greek ruler confront on the banks of the river Jhelum?
ग्रीक शासक अलेक्जेंडर ने किस सेना का झेलम नदी के तट पर सामना किया था?
(a) Chandragupta Maurya/चन्द्रगुप्त मौर्या
(b) Ambi/अम्बी
(c) Dhanananda / घनानंद
(d) Porus/पोरस

Ans.(d)

Q6. Arrange the following Magadhan dynasties in chronological order:
निम्नलिखित मगध राजवंशों को कालानुक्रमिक क्रम में व्यवस्थित करें:
I. Shunga/शुंग
II. Nanda/नंदा
III. Satavahana/ सातवाहन
IV.Haryanka /हर्यंका
(a) IV, II, III and I
(b) II, I, IV and III
(c) IV, II, I and III
(d) III, I, IV and II

Ans.(c)

Q7. Which one of the following scholar, challenged Invincible Yajnavalkya for debate?
निम्नलिखित विद्वानों में से किसने, अजेय यज्ञवल्क्य को बहस के लिए चुनौती दी?
(a) Ghosha /घोष
(b) Apala/अपला
(c) Maitreyi / मैत्रेयी
(d) Gargi/गार्गी

Ans.(d)

Q8. ‘Magadha’ ruled over by which dynasty after Mauryan Dynasty?
मौर्य वंश के बाद किस राजवंश ने ‘मगध’ पर शासन किया?
(a) Satavahan /सातवाहन
(b) Shunga/शुंगा
(c) Nanda /नंदा
(d) Kanva/ कण्व

Ans.(b)

Q9. NalandaMahavira site is in
नालंदा महावीर साइट कहाँ है?
(a) Rajasthan /राजस्थान
(b) Assam/असम
(c) Bihar /बिहार
(d) Gujarat/गुजरात

Ans.(c)

Q10. Alexander the great was tutored by?
महान सिकंदर किसके द्वारा प्रशिक्षित किये गये थे?
(a) Darius / डैरियस
(b) Cyrus/ साइरस
(c) Socrates / सोक्रेटस
(d) Aristotle/ अरस्तू

Ans.(d)
Q11. Buddhism made an important impact by allowing two sections of society into its fold. They were
बौद्ध धर्म ने समाज के दो वर्गों को अपने तहत अनुमति देकर एक महत्वपूर्ण प्रभाव डाला. वह थे?
(a) Merchants and Priests/ व्यापारी और पुजारी
(b) Moneylenders and Slaves/ धन उधारदाता और गुलाम
(c) Warriors and Traders/ योद्धा और विक्रेता
(d) Women and Sudras/ महिला और सुद्र

Ans.(d)

Q12. Which one of the following is the Buddhist scriptures?
निम्नलिखित में से कौन सा बौद्ध ग्रंथ है?
(a) Tripitakas / त्रिपिटक
(b) Upanishads/उपनिषद
(c) Angas /अंगा
(d) Aranyakas/ आरण्यक

Ans.(a)


Q13. The early Buddhist scriptures were composed in:
शुरुआती बौद्ध ग्रंथ किस लिपि में बनाये गए थे?
(a) Prakrit texts / प्राकृत लिपि
(b) Pali texts/ पाली लिपि
(c) Sanskrit texts /संस्कृत लिपि
(d) Pictographical texts/ चित्रमय लिपि

Ans.(b)
Q14. Gautama buddha belonged to which clan?
गौतम बुद्ध किस वंश से संबंधित थे?
(a) Gnathrika / गनतरिक
(b) Maurya/मौर्या
(c) Shakya /शाक्य
(d) Kuru/कुरु

Ans.(c)

Q15. Who was the mother of Mahavira?
महावीर की माता कौन थी?
(a) Yasoda /यसोदा
(b) Anojja/अनोज्जा
(c) Trishala /त्रिशला
(d) Devanandi/देवआनंदी

Ans.(c)

16.  Which of the following dynasty was the first to rule over Magadha?

मगध पर शासन करने वाला पहला वंश कौन सा था?

A. Haryankas

B. Shishunagas

C. Nandas

D. Mauryas

Answer-A

17.  Who was the founder of Haryanka Dynasty?

हर्यक वंश का संस्थापक कौन था?

A. Bindusara

B. Bimbisara

C. MahapadmaNand

D. Kalashoka

Answer-B

18. Who among the following patronised the Second Buddhist Council?

निम्नलिखित में से किसने दूसरे बौद्ध परिषद का संरक्षण किया था?

A. Shishunagas

B. Dhananada

C. Kalashoka

D. Ajatshatru

Answer-C

22.Who was the king of Nanda Dynasty when Alexander attacked India in 327/326 BC?

327/326 ईसा पूर्व में सिकंदर ने भारत पर हमला करते समय नंद राजवंश का राजा कौन था?

A. Shishunagas

B. MahapadmaNand

C. Kalashoka

D. Dhananada

Answer-D

20.  Which of the following ancient treaty that talks about overthrowing of Nandas by the Chandragupta Maurya?  चन्द्रगुप्त मौर्य द्वारा नंदों को उखाड़ फेंकने की बात करने वाली निम्न में से कौन सी प्राचीन संधि है?

A. Kathasaritasagara

B. BrihadkathaManjari

C. Mudrarakshasa

D. Rajatrangini

Answer-C

21. Seleucus sent Megasthenes as his ambassador to the court of which Mauryan King?

सेल्यूकस ने मेगस्थनीज को किस मौर्य राजा के दरबार में अपने राजदूत के रूप में भेजा था?

A. Kalashoka

B. Chandragupta Maurya

C. Bindusara

D. Ashoka

Answer-B

22.  Who among the following ruler patronised the First Buddhist Council?

 निम्न में से किस शासक ने प्रथम बौद्ध परिषद का संरक्षण किया था?

A. Ajatashatru

B.  Bimbisara

C. Shishunagas

D. None of the above

Answer-A

23. Which of the following first Indian King in the Indian History who left his records engraved on stones?
 भारतीय इतिहास में निम्नलिखित में से कौन पहला भारतीय राजा था जिसने अपने अभिलेखों को पत्थरों पर उकेरा था?

A. Kalashoka

B. Chandragupta Maurya

C. Bindusara

D. Ashoka

Answer-D

24. Who was the first Indian King started the matrimonial alliances to strengthen his power?

कौन पहला भारतीय राजा था जिसने अपनी शक्ति को मजबूत करने के लिए वैवाहिक गठबंधन शुरू किया?

A. Ajatashatru

B.  Bimbisara

C. Shishunagas

D. Dhananada

Answer-B

25. Which of the following ancient Indian King issued inscriptions like Darius I who was the king of Iran? 
 निम्नलिखित में से किस प्राचीन भारतीय राजा ने डेरियस I जैसे शिलालेख जारी किए थे जो ईरान के राजा थे?

A.  Bimbisara

B. Shishunagas

C. Bindusara

D. Ashoka

Answer-D

Leave a Comment

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

EduInfoshare will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.